Tips till olivträd!

Placering och vattning
Olivträdet kräver mycket ljus då den trivs bäst på en balkong, en solig och skyddad plats i trädgården eller i välventilerade uterum där trädet kan stå från maj till mitten av oktober. Det kan till och med trivas i ett ljust rum om luften inte är alltför torr. Olivträdet klarar lättare och enstaka nattfrost, men skall helst vinterförvaras frostfritt på en ljus och sval plats med en temperatur på mellan 5-12 grader. Ta in det efter första nattfrosten. Under vintern skall olivträdet ha ytterst sparsamt med vatten. Ta ut trädet på våren och se till att skydda det mot solens starka strålar i början. Använd skuggväv eller ställ i skuggan till att börja med sedan kan du flytta den vdare till ett läge i full sol. Olivträden är en utpräglad torrmarksväxt och kräver lite vatten i sin naturliga miljö. I kruka bör rotklumpen torka upp lätt mellan vattningarna, men inte stå torr. Var väldigt noga med att fylla på med vatten under varma och torra perioder. Om olivträdet blir för torrt, fäller växten en del blad. Gödsling sker med speciell olivträdsnäring eller med citrusnäring. Ge näring i april/maj och sedan i början av juli. Trädet ska inte ha någon näring under vintervilan.
Jord
Det är bra att plantera om vart tredje år och då fylla på med ny och fräsch jord och beskära de grövsta rötterna. Man kan även flytta trädet till en större kruka. Till olivträd rekommenderas citrusjord men även blom- och plantjord fungerar bra om man dränerar i botten med lecakulor eller väljer att plantera i en självbevattningskruka.
Om man vill blanda en bra jord själv kan man använda sig av :
30% lera
30% sand
30%plantjord
10% lecakulor
Beskärning
Olivträdet tål rejäl beskärning. Långa skott kan tuktas när som, men tuffare beskärning görs lämpligast i slutet av vintervilan. Ska det få växa naturligt så klipps bara torra delar bort efter vintern.
Lycka till med ert olivträd :-) / Helen och Amanda